Fra gris til gaffel

2009 Cava Extra Brut Naturel

2009 Cava Extra Brut Naturel

DKK 165,00

I den nordøstlige del af Spanien ved den catalanske middelhavskyst syd for Barcelona, finder man Penedés-området, Cava´ens hjemstavn.

Betegnelsen Cava dækker over spansk mousserende vin lavet på Méthode Traditionelle, som også tidligere blev kaldt for Champagne-metoden. Grundvinen tilsættes således sukker og gær, hvorpå den tappes på tykke flasker for at gennemgå andengæring i minimum ni måneder. Jo længere tid vinen får lov til at ligge, jo flere smagsnuancer og jo finere mousse vil den færdige Cava opnå. Efter endt lagring bringes flaskerne til pupitrene, en art flaskereoler, hvor flaskerne sættes med bunden i vejret. I denne stilling vil vinens bundfald samles i flaskehalsen, som nedsænkes i minus 20 graders frysevæske. Ved nedfrysningen indkapsles bundfaldet i en isklump, som man derpå slet og ret skyder ud ved at tage kapslen af flasken og lade kulsyretrykket presse klumpen op. Afslutningsvis toppes flaskens indhold op med en likør, som alt efter mængden, der tilsættes, giver en enten tør eller sød Cava.

Firmaet Juvé y Camps, der blev grundlagt i starten af 1900-tallet, har siden da opnået ry for at være Spaniens bedste Cava-hus. Deres produktionsmetoder må dog også betegnes som absolut kompromisløse – her skyes ingen midler for at opnå den bedste kvalitet. Med denne mentalitet kan det ikke undre nogen, at Juvé y Camps gang på gang roses til skyerne, for eksempel af vinskribenten Robert Parker, som kort og godt siger “…Den bedste producent af mousserende vin i Spanien er Juvé y Camps…”.

I 1970’erne var størstedelen af den cava, som blev solgt alt, alt for ung og alt for sød. Netop dette fik Joseph Juvé y Camps til at frigive en lille mængde cava, som ellers var henlagt til eget forbrug. Det lille specialparti blev sendt ud på det spanske marked for at teste, hvordan kunderne ville reagere på denne ældre, tørre og mere seriøse stil. Reaktionen var nærmest overvældende, og Reserve de la Familia var med sin konservative og mere seriøse stil med til at ændre såvel markedets som producenternes måde at se cava på. Med kravet på den nye stil kunne man ikke længere skjule et for højt udbytte, råd i druerne eller fejl i vinproduktionen bag en sød dosage, så flere og flere producenter begyndte at tage vitikulturen og vinproduktionen langt mere seriøs end hidtil – men Juvé y Camps var, er og forbliver ”førerhunden” på området!

Smagekommentarer

Blød behagelig mousse. Let gylden farve med duft og smag af hasselnød, peberfrugt og grønne æbler.

Vinifikation

Der anvendes kun fritløbende most (dvs. den most, druerne afgiver, inden de presses). Vinen har lagret i minimum tre år, inden den frigives til salg

SKU: 1040970909 - Brug for hjælp? Kontakt os Efterlad Feedback

Kategorier: ,