Fra gris til gaffel

2010 Bin 28 Kalimna Shiraz, 3/4 ltr. Penfolds

2010 Bin 28 Kalimna Shiraz, 3/4 ltr. Penfolds

DKK 275,00 DKK 200,00

Historien om Penfolds er egentlig ikke én, men to historier. Det er, dels historien om vineriet Penfolds, der i dag er et af Australiens største og mest kendte vinerier, dels historien om vinen Grange Hermitage, der skulle komme til at revolutionere såvel australiernes som europæernes syn på australsk vin.

Penfolds blev grundlagt af Christopher Penfolds i 1844, da han – efter at være emigreret til Australien – opslog sin lægepraksis i Adelaide i Sydaustralien.

Christopher Penfolds var en varm fortaler for vinens helbredende virkning og startede derfor – som så mange andre australske læger – en hjemmeproduktion af hedvin, der blev ordineret som medicin i hans praksis. Vinproduktionen voksede sig efterhånden større end hans lægepraksis, og til sidst blev det til et regulært vineri med fokus på produktionen af brandy og hedvine, der trods det varme klima var yderst populære på daværende tidspunkt i Australien.

Penfolds-vineriet forblev succesfyldt i familiens eje, og efterhånden som hjemmemarkedet i 1940’erne og 1950’erne begyndte at efterspørge bordvine frem for hedvine, omlagde man langsomt produktionen til den nye trend. Penfolds chief winemaker, Max Schubert, blev sendt på en studietur til Bordeaux, hvor han via sine besøg på slottene blev inspireret til at tage de franske teknikker med sig hjem for at implementere dem i det daglige arbejde hos Penfolds.

Dette skulle vise sig at lede til skabelsen af Grange – den mest præmierede rødvin i australsk vinhistorie.

Men som ved alle gode eventyr skulle man grueligt meget igennem før den endelige succes: Vinen blev i første omgang latterliggjort af omverden, så ledelsen forbød i 1957 Max at fremstille vinen, der blev anset for useriøs. Der skulle gå hele 10 år efter lanceringen, før Grange officielt var tilbage i Penfolds sortiment og blev anerkendt som det mesterværk, det reelt var.

Penfolds er siden vokset betragteligt, og i dag fremstiller huset ikke mindre end 1,4 mio. kasser vin om året.

Udviklingen af Penfolds Bin-serien startede på samme tid, som Max blev bedt om at stoppe produktionen af Grange.

Den første vin var Bin 28 Kalimna, der hurtigt fandt et marked hos de australske kunder. På daværende tidspunkt blev Bin 28 Kalimna udelukkende høstet på den 290 ha store Kalimna vinmark, men i dag hentes der ligeledes frugt fra vinmarker i Langhorn Creek og McLaren Valley. Max benyttede lige fra starten mange af de samme teknikker fra Grange-produktionen til Bin-vinene, som f.eks. gæring på åbne fade og efterfølgende lagring på delvist nye egetræsfade.

Selv om man siden har valgt at hente druer fra andre vinmarker end Kalimna, har man stort set bibeholdt måden at vinificere på.

Bin 28 Kalimna er kendt for sin legendariske evne til at lagre, og den kan stærkt anbefales at ligge i mindst 4-5 år, før den nydes – men det kan være rigtigt svært, for allerede som ung smager den mere end ualmindeligt godt!

Vinifikation
Traditionel med 12 måneders lagring på ét til to år gamle fade af amerikansk og fransk egetræ.

Smagekommentarer
Dyb mørk farve med et svagt lilla skær i kanten. Duften har toner af lakrids, krydderier og chokolade tilsat et hint soya. Smagen er tæt med masser af frugt og gode tanniner holdt i en kølig stil, der afbalancerer vinen på en meget elegant måde.

SKU: 1990600910 - Brug for hjælp? Kontakt os Efterlad Feedback

Kategorier: ,

Tags: ,